top of page
  • Yazarın fotoğrafıUzm. Dr. Güzin SAMAV SARI

Botoks (Botulinum Toksin) Uygulaması Nedir?

Botoks toksin enjeksiyonu kas içerisine yapıldıktan sonra etkisi 14 gün içerisinde yavaş yavaş görülmeye başlar. Toksin o bölgedeki kasların kullanımı geçici bir süreliğine durdurarak o bölgedeki hareket ile oluşan kırışıkları ve ter bezlerinden salınımı azaltır.



Botoks Uygulaması Hangi bölgelere yapılabilir?

Günümüzde en sık kullanılan bölge yüz bölgesidir. Bu bölgedeki göz çevresi, alın çizgileri, kaş çatma çizleri, dudak üzerindeki ince çizgiler, çene bölgesindeki gamzelenmeler özellikle tercih edilen anatomik bölgelerdir. Bu bölgedeki oturmuş kırışıkların veya hareket ile oluşan çizgilerin görünümünü minimuma indirmeyi amaçlar.


Diş sıkma botoksu diğer ismi ile ‘Masseter botoksu’ diğer bir sık tercih anatomik bölgedir. Diş sıkma problemi olan veya yüz kontürüne müdahale edilmesi gerektiği durumlarda kas içerisinde enjeksiyon ile işlem gerçekleştirilir.


Terlemenin azaltılması özellikle yaz aylarında en çok tercih edilen botulinum toksin uygulamasıdır. Koltuk altı, avuç içleri, ayak tabanı, saçlı deri veya yüz bölgesinde fazla terleme olan bölgelere uygulama yapılarak geçici olarak ter bezlerinden ter salınımı azaltılır.


Botoks Uygulaması etkinliği ne kadar sürer?

Botoks uygulamasının etkisi işlem yapıldıktan sonraki 14 gün içerisinde etki göstermeye başlar. 14. gün pik seviyeye ulaşır 2-4 ay içerisinde kademeli olarak azalarak etkisi sonlanır. Özellikle diş sıkma botoksu gibi şikayetleri olan hastalarda düzenli olarak yapılan botoks uygulaması o bölgedeki kasları zayıflatacağı için etki etme süresi her uygulamada biraz daha artacaktır.

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page