top of page
Yazarın fotoğrafıUzm. Dr. Güzin SAMAV SARI

Perioral Dermatit Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Güncelleme tarihi: 4 Kas

Perioral Dermatit Nedir?

Perioral dermatit, özellikle genç kadınlarda yaygın olarak görülen kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Bu durum, cildin yüzeyinde küçük inflamatuar papüller (iltihaplı küçük kabarcıklar) ve püstüller (irin dolu kabarcıklar) şeklinde kendini gösterir.


Ayrıca, ağız çevresinde pembe, pullu yamalar da oluşabilir. Kırmızı veya ten rengi olan bu döküntüler genellikle kaşınabilir ve bazen yanma hissine neden olabilir. Kaşıntı veya yanma hissetmemeniz de mümkündür. Ancak, döküntünün olduğu bölgede muhtemelen kuru ve pullu bir cildiniz olacaktır.

Perioral Dermatit Nedir - kesin tedavisi

Bu döküntü genellikle ağız çevresinde gelişirken, gözlerinizin veya burnunuzun çevresinde de ortaya çıkabilir. Döküntü, ağzınızın ve burnunuzun ya da burnunuzun ve gözlerinizin çevresinde olabilir. Bazı kişilerde genital bölge çevresinde de görülebilir. Bu bölgelerden herhangi birinin etrafında döküntü varsa, dermatoloğunuz peri-orifisyel dermatitiniz olduğunu söyleyebilir.


Peri-orifikal dermatit, bu döküntü için aslında daha doğru bir isimdir. "Peri" kelimesi "etrafında" anlamına gelir ve "orifikal" ise "bir açıklık" anlamına gelir. Bu isimlendirme, döküntünün ağız, burun veya göz gibi açıklıkların etrafında ortaya çıkması nedeniyle daha doğrudur. Ancak, halk arasında bu rahatsızlık genellikle perioral dermatit olarak bilinir. Bu kelimenin tam anlamıyla "peri" (etrafında) ve "oral" (ağız) anlamına gelir.


Perioral Dermatit Belirtileri Nelerdir?

Perioral dermatit genellikle ağız çevresinde ve burun kıvrımlarında irin dolu kabarcıklar olarak ortaya çıkar. Bu kabarcıklar pullu bir görünüme sahip olabilir ve gözlerin altı, alın veya çene bölgesinde de görülebilir. Küçük kabarcıklar irin veya sıvı içerebilir ve akneye benzeyebilir. Ayrıca, döküntü kötüleştikçe yanma veya kaşıntı gibi belirtiler yaşayabilirsiniz.

perioral dermatit kadınlar kulübü

Perioral Dermatit Neden Olur?

Perioral dermatitin kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak, bu durumu tetikleyebilecek birkaç yaygın sebep vardır. Bu tetikleyicilerden mümkün olduğunca kaçınmak isteyebilirsiniz.


Bunlar arasında şunlar bulunur:

  • Topikal steroid kremleri

  • Kortikosteroid burun spreyleri veya inhale steroidler

  • Petrol jeli veya parafin bazlı ağır cilt kremleri

  • Sodyum lauril sülfat içeren ürünler

  • Belirli makyaj malzemeleri ve temizleyiciler

  • Bakteriyel veya mantar enfeksiyonları

  • Sürekli salya akması

  • Florlu diş macunu

  • Doğum kontrol hapları

  • Bazı güneş kremleri


"Blog yazımızın altındaki yorum bölümüne sorunuzu yazdığınızda, cevabımızı size e-posta olarak göndereceğiz!"

Perioral Dermatit ile Rosacea Arasındaki Farklar

Bazı uzmanlar, perioral dermatitin cilt kızarıklığı veya renk değişikliği ile ilgili başka bir durum olan rosaceanın bir türü olduğunu düşünürken, diğerleri bunların iki farklı durum olduğunu savunur.

Özellik

Perioral Dermatit

Rozasea

Belirtiler

İrin dolu kabarcıklar, pullu döküntüler

Kızarıklık, kalınlaşmış cilt, akne benzeri püstüller

Yerleşim

Ağız çevresi, burun kıvrımları, bazen göz çevresi

Yüzün merkezi, burun, yanaklar

Tetikleyiciler

Steroid kullanımı, kozmetik ürünler, diş macunları

Alkol, baharatlı yiyecekler, sıcak içecekler

Tedavi

Topikal veya oral antibiyotikler, steroid tedavisinin azaltılması

Topikal veya oral tedavi, lazer tedavileri

Görünüm

Küçük, iltihaplı kabarcıklar, kuru ve pul pul bölgeler

Kızarıklık, kalınlaşmış cilt, damar görünümü

Perioral Dermatit Tedavi Seçenekleri

Perioral dermatit tedavisi, durumun ciddiyetine ve ne kadar sık tekrarladığına bağlı olarak değişebilir. Dermatologlar, mümkünse topikal steroid kremleri veya steroid içeren burun spreylerinin kullanımını durdurmayı önerir. Bu ürünler belirtileri kötüleştirebilir ve belirtilerin ortaya çıkmasında sorumlu olabilir.


Ancak, herhangi bir ilacı kesmeden önce doktorla konuşmak önemlidir. Bazen steroid kremlerinin kullanımını aniden durdurmak rebound etkisine neden olabilir. Bu durumlarda, doktorlar yavaş yavaş steroid kullanımını azaltmayı önerebilir.


Dermatolog, durumunuzun ciddiyetine göre tedavinizi belirleyecektir. Bazı kişiler için hafif sabunlar kullanmak ve ağır cilt kremleri ile florlu diş macunlarından kaçınmak faydalı olabilir.


"Blog yazımızın altındaki yorum bölümüne sorunuzu yazdığınızda, cevabımızı size e-posta olarak göndereceğiz!"

Diyet ve Rutin Değişiklikleri

Bazı rutin değişiklikler, perioral dermatitin tekrarını önlemeye yardımcı olabilir. Bu değişiklikler şunları içerebilir:

  • Sert yüz ovma ürünlerinden veya parfümlü temizleyicilerden kaçının. Alevlenme sırasında yüzünüzü ılık su ile yıkayın ve iyileştikten sonra hafif sabun kullanın, ovmaktan kaçının.

  • Steroid kremlerden kaçının, reçetesiz hidrokortizon bile kullanmayın.

  • Kozmetik ürünlerden uzak durun.

  • Yastık kılıflarınızı ve havlularınızı sıcak su ile sık sık yıkayın.

  • Ağız çevresini tahriş edebilecek çok tuzlu veya baharatlı yiyecekleri sınırlayın.


Perioral Dermatit Ne Kadar Sürede Geçer?

Perioral dermatitin iyileşmesi birkaç hafta ile aylar sürebilir. Bir dermatolog tarafından yapılan tedavi ve tetikleyicilerden kaçınma (kortikosteroidler, inhale steroidler veya diğer kişisel bakım ürünleri) iyileşmeyi hızlandırabilir.


Perioral Dermatit İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Bazı kişiler perioral dermatit geliştirmeye daha yatkındır veya risk altındadır. Risk faktörleri şunları içerebilir:

  • Kadınlar, erkeklere göre bu durumu daha fazla geliştirme eğilimindedir.

  • Genç ve orta yaşlı yetişkinler en çok etkilenen yaş gruplarıdır.

  • Yüzde steroid krem veya merhem kullanımı

  • Alerjenlere veya tahriş edici maddelere maruz kalma

  • Hormonal dengesizlikler

  • Kozmetik kullanımı


Perioral Dermatit Nasıl Teşhis Edilir?

Dermatolog, cildinizi inceleyerek ve tıbbi geçmişinizi alarak perioral dermatit teşhisi koyabilir. Ayrıca, olası bir enfeksiyonu ekarte etmek için cilt kültürü testi yapabilirler.


Bu test sırasında, etkilenen bölgedeki küçük bir cilt parçasını sürterek alırlar ve laboratuvar bakteriler veya mantar varlığı için bu cilt hücrelerini test eder. Döküntü standart tedavilere yanıt vermezse, doktor cilt biyopsisi yapabilir.


Uzun Vadeli Görünüm

Perioral dermatit tedavisi zor olabilir ve aylarca sürebilir. Birkaç haftalık tedaviden sonra bile durum kötüleşebilir. Bazı kişilerde, perioral dermatit kronik hale gelebilir.


Perioral Dermatitten Nasıl Korunabilirim?

Perioral dermatit için risk faktörleri çeşitlidir ve nedeni tam olarak anlaşılamadığından, tamamen korunmanın kesin bir yolu yoktur. Ancak, durumu hafifletmek veya kötüleşmesini önlemek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:

  • Topikal Steroidlerden Kaçının: Steroid kremler ve merhemler kullanmaktan kaçının, dermatolog tarafından özel olarak önerilmedikçe. Başka bir doktor topikal steroid reçete ederse, perioral dermatitiniz olduğunu bildirin. Genel olarak, perioral dermatit daha güçlü topikal steroidlerle daha olasıdır. Durumu tedavi etmek için mümkün olan en zayıf olanı kullanın.

  • Kozmetikleri Dikkatli Kullanın: Ağır kozmetik ürünleri veya cilt kremleri kullanmaktan kaçının. Hangi nemlendiricilerin kullanılabileceği konusunda bir doktor veya dermatologdan öneri isteyin. Kozmetik kullanmaya devam etmeye karar verirseniz, markaları değiştirin.

  • Cildinizi Koruyun: Cildinizin elemanlarla temas süresini sınırlayın. Güneşin ultraviyole ışınları, sıcaklık ve rüzgar perioral dermatiti kötüleştirebilir. Perioral dermatit tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da cildinizi güneşe duyarlı hale getirebilir. Uzun süre güneşte kalacaksanız cildinizi koruyun.

"Blog yazımızın altındaki yorum bölümüne sorunuzu yazdığınızda, cevabımızı size e-posta olarak göndereceğiz!"

Perioral dermatit Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Perioral dermatiti ne tetikler?

Topikal ve inhale steroidler, kozmetik ürünler ve ağır nemlendiriciler perioral dermatit alevlenmelerine neden olabilir. Diğer tetikleyiciler arasında belirli diş macunları, güneş kremleri ve doğum kontrol hapları bulunur.


Perioral dermatitiniz varsa hangi yiyeceklerden kaçınmalısınız?

Baharatlı ve tuzlu yiyecekler ağız çevresindeki cildi tahriş edebilir. Sakız çiğnemek de perioral dermatite neden olabilir.


Perioral dermatit vitaminleri nelerdir?

Vitaminlerin perioral dermatit üzerindeki etkisi hakkında herhangi bir çalışma olmamakla birlikte, vitaminler ve beslenme cilt sağlığında rol oynayabilir. Vitamin C, D ve E cildin genç görünümüne fayda sağlayabilir.


Perioral dermatit rozaseaya dönüşebilir mi?

Hem perioral dermatit hem de rozasea küçük akne benzeri püstülleri ve kızarıklık veya renk değişikliğini içerebilir. Bazı uzmanlar, perioral dermatitin rozaseanın bir çeşidi olabileceğine inanırken, diğerleri bunun iki farklı durum olduğunu savunur.


Perioral dermatit kendi kendine iyileşir mi?

Perioral dermatit genellikle doktor veya dermatolog tedavisi gerektirir ve kendi kendine geçmez.


Perioral dermatit ile karıştırılabilecek diğer durumlar nelerdir?

Perioral dermatiti taklit edebilecek bazı durumlar şunlardır: rozasea, bakteriyel veya mantar enfeksiyonları ve seboreik dermatit. Doktor, bu durumları ekarte etmek için çeşitli testler yapabilir.


Perioral Dermatit Bulaşıcı mıdır?

Perioral dermatit bulaşıcı değildir. Kişiden kişiye yayılmaz.





 perioral dermatit kesin tedavisi

İlginizi Çekebilecek Diğer Blog Yazılarımız


862 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page